menu

Vroeg geleerd is oud gedaan

Zo veel mogelijk doen om niet ziek te worden, een gezonde leefstijl te leiden. En van jongs af aan al informatie krijgen om zo te ontdekken wat de juiste keuzes zijn voor jouw gezondheid. Tijdens Veldhoven Gezond kun je kennismaken met diverse organisaties, workshops en lezingen volgen, welzijnschecks doen om zo een goede stap te maken naar de leefstijl die bij jou past.

Klik hieronder door naar het onderwerp wat jou interesseert of lees rustig door!

Sportparken voortaan rookvrij!

Gamen: spel of verslaving?

Media en gezondheid

Media en goed slapen

Sportparken voortaan rookvrij!

Niemand wil dat kinderen gaan roken. Daarom zet Veldhoven zich in voor een Rookvrije Generatie. De omgeving van het gemeentehuis (Meiveld) is voortaan al rookvrij. En ook een aantal sportparken, maar nog niet allemaal.

De gemeente en maatschappelijke organisaties werken samen om een gezondere leefstijl bij inwoners te stimuleren. In het Lokaal Preventieakkoord staan acties om overgewicht, eenzaamheid en roken tegen te gaan. Een van die acties is het rookvrij maken van openbare buitenruimten waar veel kinderen komen: sportparken, speeltuinen en de kinderboerderij. Diverse sportparken zijn al rookvrij, maar nog niet allemaal. Wij gaan er met elkaar voor zorgen dat deze de komende tijd stap voor stap rookvrij worden.
sportcontainer

Feiten: Rookvrije Generatie

Iedere week raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen ervan: elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders. Daarom is een Rookvrije Generatie de landelijke ambitie. Dat betekent dat in 2040 geen kind meer rookt of begint met roken. En dat het aantal volwassenen dat rookt minder dan 5% is. Veldhoven heeft hiervoor acties vastgelegd in het Lokaal Preventieakkoord.


Gamen: spel of verslaving?

Voor de meeste gamers is het een leuke hobby. Zij ervaren weinig of geen problemen door hun gamen. Een beperkt aantal uren gamen per dag kan zelfs gezondheidsvoordelen hebben. Toch is er een kleine groep gamers (zo’n 4% van de jongeren) die naast de voordelen, ook problemen heeft door het gamen. Of de omgeving (bv een ouder) ervaart dit.

Dit maakt games zo aantrekkelijk

Gamebouwers hebben vaak een combinatie van de volgende elementen in hun games verwerkt. En wie wil dat nou niet?:

  • Autonomie: zelf kunnen bepalen wat je doet
  • Competentie: goed zijn in wat je doet
  • Verbondenheid: Het gevoel hebben dat je ergens bij hoort en in contact bent met anderen

Games verschillen veel van elkaar en afhankelijk van het soort game worden verschillende vaardigheden (competentie) van de gamer gevraagd. Zo moet de gamer in ‘strategy games’ goed vooruit kunnen plannen en tactische beslissingen maken, terwijl in ‘shooter games’ de gamer snel moet nadenken en reageren, door bijvoorbeeld te springen en te schieten.

Niet alle voordelen en risico’s zijn dus evenveel van toepassing op de verschillende gamegenres. De effecten van een game hangen ook niet alleen af van het soort game en hoe veel iemand gamet, maar ook van de persoon en de omgeving. Er zijn dus veel mensen zonder problemen door gamen, maar ook mensen met lichte en zware problemen door gamen.

Wanneer heb je problemen met gamen?

Het aantal uren dat iemand gamet bepaalt niet alleen of iemand problematisch gamet. De volgende punten kunnen er op wijzen dat er problemen ontstaan met het gamen:

  • Minder balans: andere activiteiten laten vallen om te kunnen gamen (bv werk, school, sport)
  • Het erg moeilijk vinden om te stoppen met gamen
  • Langer en meer gamen dan je van plan was
  • Gamen terwijl het eigenlijk niet meer leuk is om te spelen
  • Aanhoudende gevoelens van eenzaamheid, gespannenheid of somberheid
  • Minder goed voor jezelf zorgen, zoals te weinig slapen of te weinig eten
  • Gamen om negatieve gevoelens (hulpeloosheid, schuld, angst) minder of niet te voelen

Verder is het belangrijk dat ouders het gamegedrag van hun kind een beetje monitoren. Ouders kunnen namelijk een rol spelen in:

  • Het in de gaten houden van het gamegedrag (bv welke games)
  • Het stellen van grenzen (bv hoe lang er gespeeld mag worden)
  • Het aanmoedigen van andere activiteiten

Games toch gezond?

Ook zijn er positieve effecten van online gamen wetenschappelijk aangetoond. Naast het plezier dat je kind beleeft aan gamen, hebben games onder meer ook positieve effecten op de eenvoudige en complexe cognitieve functies van je kind. Denk dan aan ruimtelijk inzicht, geheugen en taalcompetenties, reactievermogen, probleemoplossend vermogen en ingewikkelde informatie interpreteren. Daarnaast wordt de fijne motoriek, met name de oog-handcoördinatie door gamen flink verbeterd. Spelen is sowieso goed voor de ontwikkeling van kinderen en dat geldt dus ook voor digitaal spelen.

Kortom: het gaat om de balans!

Meer weten?

Kijk voor meer tips en informatie op www.gameninfo.nl
Wil je persoonlijk in contact komen met een professional? Neem dan contact op met het CJG Veldhoven.


Media en gezondheid

Lang kijken op telefoon, tablet of boek is slecht voor de ogen van je kind. Je kind kan er bijziend door worden. Dat betekent dat het niet meer scherp ziet in de verte. Om dit te voorkomen is er de 20-20-2-regel.

Bijziend

Steeds meer kinderen worden bijziend. Oogfonds-directeur Mulder: “We spreken inmiddels van een onzichtbare epidemie in Nederland.“ De helft van de twintigplussers is inmiddels bijziend en dat neemt alleen maar toe als we zo doorgaan.” Dit komt onder andere doordat kinderen minder buiten spelen en meer achter beeldschermen zitten. De ogen kijken dan te lang naar iets dat dichtbij is. Door het vele dichtbij kijken kan de oogbol, die normaal rond is, op termijn ovaal worden en kunnen cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken.

De 20-20-2-regel

Oogartsen hebben de 20-20-2-regel bedacht om problemen met de ogen te verminderen:

  • Zorg dat je kind na 20 minuten op een telefoon, laptop, tablet of boek een pauze houdt van 20 seconden.
  • Stimuleer dat je kind elke dag 2 uur buiten is. De pauzes op school, en het wandelen of fietsen van en naar school mag je meetellen. Het buitenlicht is belangrijk, omdat buiten in het oog de stof dopamine wordt aangemaakt, die ervoor zorgt dat het oog rond blijft en de cellen intact.

Die twee uur per dag naar buiten, is best nog een uitdaging. Zeker voor kinderen die in een stedelijke omgeving wonen. Of voor pubers die na een lange dag op school thuiskomen met een volle rugzak met huiswerk. Bespreek met je kind hoe je die buitentijd kunt realiseren. Bijvoorbeeld in de pauzes naar buiten gaan in plaats van in de kantine hangen. Of wat vaker lopen, de fiets nemen of sporten.

Tips:

  • Maak samen afspraken over gebruik van digitale apparaten
  • Leg uit waarom je deze afspraken wil maken. Wijs je kind op de risico’s van te veel en te lang achter het scherm; voor zijn ogen (bril)
  • Installeer een app of zet een timer die na 20 minuten een signaal geeft. Dit helpt je kind herinneren om van houding te wisselen en 20 seconden in de verte te kijken

Smartphone en tablet

Sinds de smartphones en tablets in ons leven verschenen, is het aantal nekklachten weer toegenomen. We gebruiken ze dan ook gedurende een steeds groter deel van de dag. We gebruiken ze thuis, maar ook op ons werk en in de trein terug naar huis.


Wanneer kinderen lang over hun telefoon, spelcomputer of iPad zitten gebogen, kunnen er vergroeiingen optreden. Een kinderlichaam krijgt meestal geen klachten, omdat het nog in de groei is: het vangt de vreemde houding op. Maar, je ziet nu al kinderen die een bochel hebben van het vele voorover zitten. Sowieso hebben deze kinderen op latere leeftijd een grotere kans op artrose.

Tabletnek

De tabletnek wordt veroorzaakt door langdurig met je hoofd voorovergebogen te zitten. Meestal doordat je je smartphone of tablet plat voor je hebt liggen. Je schouders en nek worden hierdoor extra belast en gaan op den duur pijn doen. Veel volwassenen zullen de klachten van een tabletnek wel herkennen, maar opgroeiende kinderen met een flexibel lichaam horen deze klachten nog niet te hebben. Bij jongeren kan dit zelfs leiden tot vergroeiing van de nekwervels en op latere leeftijd tot bijvoorbeeld artritis.

Fysiotherapeuten adviseren om goed op de houding van je kind te letten bij het hanteren van een smartphone of tablet. Houd de tablet of smartphone recht voor je zodat je je hoofd niet langdurig hoeft te kantelen. Zorg dat je kind niet te lang in eenzelfde houding zit, maar laat hem bijvoorbeeld ook liggend op de buik op een scherm kijken. Andere ‘blessures’ die tegenwoordig genoemd worden zijn swipeduim en gamebochel.

Tips voor een goede houding:

  • Houd je telefoon in je hand recht voor je
  • Gebruik een tabletstandaard
  • Zet in de trein een tas op schoot zodat de hoek kleiner wordt
  • Kantel niet je hoofd, maar het apparaat
  • Houd je hoofd boven je romp
  • Beweeg tussendoor / varieer houding, ga bijvoorbeeld op je buik liggen
  • Zet kinderen met een tablet rechtop aan tafel.
  • Geef het goede voorbeeld.

Media en goed slapen

Slecht slapen is een algemeen probleem bij jongeren. Veel mensen suggereren dat schermgebruik hier ook een bijdrage in heeft. De afgelopen jaren hebben sommige wetenschappers beweerd dat het blauwe licht van schermen van veel elektronische apparaten onze slaappatronen aanzienlijk kan verstoren. Om dit tegen te gaan, wordt tegenwoordig bijna elke laptop of smartphone geleverd met een speciale “nacht” instelling die is ontworpen om de uitstoot van blauw licht te verminderen.

Blauw licht een fabel?

Nieuwe studies die deze filters hebben getest, suggereren echter dat ze geen verschil maken in de algehele slaapresultaten. Sterker nog, de enige manier om je slaap te verbeteren is om geen gebruik te maken van schermen voordat je naar bed gaat. (Dit geldt dus ook voor televisies!)

Of het blauwe licht dat van je scherm afkomt daadwerkelijk een probleem is vinden wetenschappers nog moeilijk om te zeggen. Maar wat wel invloed heeft op je slaap is het contrast tussen het licht van je scherm en het licht in je kamer. Gebruik je je telefoon of laptop in een donkere kamer? Dan kan het grote verschil tussen het lichte scherm en de donkere kamer voor een slechtere nachtrust zorgen.

Voor het slapen: rust

Dat het gebruik van een telefoon kort voordat je gaat slapen een negatief effect heeft op het slapen is wel een feit. Naast licht, hebben de prikkels ook invloed op je hersenen. Als je kort voor je gaat slapen een spannend filmpje kijkt, je opwindt over iets wat in een groepsapp besproken is, of een ingrijpend nieuwsartikel leest, kan dit je ook weerhouden van op tijd in slaap vallen.

Ook apps zoals Instagram en TikTok hebben een negatief effect op de slaapkwaliteit door de verslavende werking. De apps blijven filmpjes voeren waardoor het moeilijk is om te stoppen. Hierdoor gaan jongeren later slapen, waardoor ze een te korte nachtrust hebben. Slecht slapen heeft invloed op onder andere concentratievermogen, stemming en schoolresultaten. Ook zijn er onderzoeken die slaaptekort associëren met overgewicht.

Slaaptips:

  • Zorg voor een goede temperatuur en voldoende ventilatie.
  • Vermijd schermgebruik minimaal 1 uur voor het slapen, maar het liefst 2 uur, hieronder valt ook televisie kijken! Bedenk samen met je kind wat hij/zij als alternatief kan doen, bijvoorbeeld in bad, boek lezen, creatief bezig zijn, spelletje, etc.
  • Zorg ervoor dat je slaapkamer een rustige, ontspannen en opgeruimde omgeving is. Gebruik je slaapkamer om ook daadwerkelijk te slapen. Maak er dus geen werkkamer van, of een kamer om televisie te kijken. Door je slaapkamer alleen te gebruiken om te slapen creëer je meer rust.
  • Maak van de slaapkamer een telefoon vrije zone. Wil je je telefoon toch gebruiken als wekker? Probeer de telefoon dan in de vliegtuigstand te zetten tijdens de nacht, en leg de telefoon buiten handbereik als je gaat slapen.
  • Kom veel buiten voor melatonine-aanmaak. Hoe meer je overdag buiten bent, hoe beter je ‘s avonds melatonine aanmaakt. Probeer overdag dus veel buiten te zijn om ervoor te zorgen dat voldoende zonlicht je ogen bereikt. Je zult merken dat je hierdoor ‘s nachts beter en dieper slaapt.

Gezonder met behulp van media

Gelukkig heeft mediagebruik niet alleen maar een negatief effect op de gezondheid, het kan gezondheid ook bevorderen, bijvoorbeeld met bepaalde apps.

  • Mijn Eetmeter app van het Voedingscentrum
    Via deze app krijg je persoonlijke voedingsadviezen, gebaseerd op je leeftijd, gewicht, geslacht en bewegingsniveau. Krijg jij alle voedingsstoffen binnen? En niet te veel calorieën?

  • iCare monitor Een andere optie om je gezondheid te checken: deze gezondheid app meet onder andere je bloeddruk, hartslag, gezichts- en gehoorvermogen.

  • Water Drink Reminder
    Het is een van de belangrijkste adviezen: drink voldoende water op een dag. Installeer deze app en je hebt meteen een goede reminder om dat ook daadwerkelijk te doen!

  • Slim koken app
    Deze app, ook van het Voedingscentrum, helpt je om minder voedsel te verspillen en dat is natuurlijk beter voor het milieu én je eigen portemonnee. Je vindt er koop-, kook- en bewaartips en recepten op maat, bijvoorbeeld voor mensen die koemelk-, ei- of glutenvrij willen eten.

  • Runtastic hardloop-app
    Bewegen is gezond! Met deze gezondheid app registreer je niet alleen al je hardloop-, jog-, wandel-, fiets-, en andere fitnessactiviteiten, maar ontdek je bovendien ook nieuwe routes en bereik je makkelijker de doelen die jezelf stelt.

  • Calm
    Meditatie en mindfullness zijn helemaal van nu. De Calm app maakt meditatie eenvoudig en helpt je om onrust te verminderen, beter te slapen en je gelukkiger te voelen.

  • Exsmokers iCoach
    Stoppen met roken valt niet mee, maar deze app belooft je er stap voor stap vanaf te helpen.

Het lijkt er op dat javascript is uitgeschakeld in deze browser. Om de site optimaal te laten functioneren dient u javascript te activeren