menu

Vroeg geleerd is oud gedaan

Zo veel mogelijk doen om niet ziek te worden, een gezonde leefstijl te leiden. En van jongs af aan al informatie krijgen om zo te ontdekken wat de juiste keuzes zijn voor jouw gezondheid. Tijdens Veldhoven Gezond kun je kennismaken met diverse organisaties, workshops en lezingen volgen, welzijnschecks doen om zo een goede stap te maken naar de leefstijl die bij jou past.

Klik hieronder door naar het onderwerp wat jou interesseert of lees rustig door!

BRAVO Veldhoven

Video: Alcohol en Opvoeding

Fitte tips

Flyer intactactieve avond over het puberbrein

BRAVO Veldhoven:

De gemeente Veldhoven investeert in de gezondheid en het welzijn van haar burgers. BRAVO! BRAVO staat ook voor de verschillende factoren die betrekking hebben op een gezonde leefstijl: De B staat voor voldoende Bewegen, de R voor niet Roken (of minderen/stoppen als je dat wel doet), de A voor matig met (of nog beter geen) Alcoholgebruik, de V voor gezonde Voeding en de O voor voldoende Ontspanning. Hierop inzetten is dan ook het meest effectief om je gezond en energiek te voelen!

Samen met een hele hoop verschillende organisaties uit het sociale domein heeft de gemeente Veldhoven oog voor deze belangrijke thema’s. En specifiek op de thema’s roken, alcohol en andere genotmiddelen is er in de gemeente Veldhoven samenwerking met de afdeling verslavingspreventie van Novadic-Kentron.

Iedereen weet eigenlijk wel dat het gebruik van genotmiddelen een negatieve invloed heeft op je gezondheid. En toch worden ze door veel mensen gebruikt.

Wat zijn genotmiddelen?
Genotmiddelen zijn middelen die worden gebruikt vanwege de aangename werking die het kan hebben. Hierbij kun je denken aan koffie, alcohol, tabak (legale middelen), maar ook aan drugs. Het gebruik ervan is voor veel mensen een gewoonte geworden; ze gebruiken het zonder er veel bij na te denken. En stoppen of minderen met iets waaraan je gewend bent, kan heel moeilijk zijn. En dat wordt nog moeilijker als je er verslaafd aan raakt.

De beste manier om verslaving te voorkomen is door er niet aan te beginnen. Maar als mensen toch genotmiddelen gaan gebruiken, dan bij voorkeur op latere leeftijd. Onderzoek toont immers aan dat hoe jonger je met alcohol en andere drugs gaat experimenteren, hoe groter de kans is op later probleemgebruik. Preventie-initiatieven zijn daarom vooral gericht op het uitstellen van de beginleeftijd en op het bestendigen van niet-gebruik.

Drugsgebruik normaal?
In vergelijking met het beleid rondom alcohol en tabak (bijvoorbeeld NIX18) is in het drugsbeleid het voorkomen van gebruik vaak minder zichtbaar (los van het feit dat het strafbaar is). De grootste uitdaging ligt bij het veranderen van de huidige norm. Het drugsgebruik lijkt onder bepaalde groepen ‘genormaliseerd’, drugsgebruik is voor hen vanzelfsprekender geworden. Om dit positieve imago van drugsgebruik bij jeugd te keren, slaat de gemeente Veldhoven samen met 31 andere gemeenten in Oost Brabant en verschillende organisaties de handen ineen. Zie ook www.skipdietrip.nl

Deze toegenomen aandacht gericht op preventie van drugsgebruik, wil dus niet zeggen dat we minder aandacht zullen hebben voor tabak- en alcoholgebruik. Daar is met o.a. de campagne NIX18 landelijk al stevig op ingezet. Vooral ouders/opvoeders spelen een belangrijke rol hierin. Zie ook het korte filmpje dat is ontwikkeld voor Veldhovense ouders:

Kijktip van Novadic-Kentron:

Voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, zie www.cjgveldhoven.nl De preventiewerker van Novadic-Kentron is ook bij dit netwerk aangesloten.

Fitte tips:

>

Het lijkt er op dat javascript is uitgeschakeld in deze browser. Om de site optimaal te laten functioneren dient u javascript te activeren