menu

Maatjesproject Cranendonck


Meer dan een miljoen mensen in ons land staan er vaak alleen voor. Zij hebben geen of weinig contacten. Met maatjesprojecten zorgen we ervoor dat Nederland verbonden blijft. Ook in Cranendonck kun je terecht bij het Maatjesproject. Het lijkt ons daarom goed om het Maatjesproject wat meer een gezicht te geven.

Het Maatjesproject Cranendonck is een van de onderdelen van Cordaad Welzijn. Marlon Korsten van Cordaad Welzijn en vrijwillig coördinator Janny Meijdam zorgen er samen voor dat maatjes gekoppeld worden aan deelnemers.

Marlon; “Vaak krijgen wij van collega’s uit het Sociaal Team de vraag of er maatjes beschikbaar zijn voor hun klant met een hulpvraag. Dit zijn vaak diverse soorten vragen, van helpen bij het weer op orde krijgen van de administratie tot meer aansluiting vinden bij het verenigingsleven in Cranendonck. Ook stappen klanten zelf naar ons toe. Als de vraag is gesteld neem ik contact op met Janny, de vrijwillig coördinator voor het vervolg.”

Janny: “Ik ga dan vervolgens contact leggen met de deelnemer en samen kijken we waarvoor die persoon tijdelijk een steuntje in de rug zou kunnen gebruiken. Vervolgens is het maatwerk om de deelnemer aan een daarvoor geschikt maatje te koppelen. Gelukkig lukt het vaak om een goede match te vinden en dat geeft veel voldoening voor iedereen. We stellen een doel waar de deelnemer m.b.v. het maatje naartoe wil werken. Na een tijdje hebben we een evaluatiegesprek met z’n drieën om te horen hoe het contact loopt en aan het eind van het traject, vaak na ongeveer een jaar, een eindgesprek. Soms kan een traject ook korter uitvallen, omdat het doel al sneller bereikt is.”
Marlon vult aan: “Janny doet verder ook de intakes met nieuwe vrijwilligers, de maatjes”
Janny: “Ja we bespreken dan wat hij of zij zou kunnen en willen betekenen voor iemand.”

Marlon: “Janny kent het maatjesproject door en door en de vrijwilligers en deelnemers allemaal persoonlijk, dat is echt een meerwaarde voor het project. Zo kun je echt maatwerk bieden en dan kunnen de deelnemers en de maatjes ook altijd op ons terugvallen als dit nodig is.”

Janny: “ Nadat mijn carrière met betaald werk achter de rug was, wilde ik op een gegeven moment weer iets gaan doen buitenshuis. Iets wat ik leuk vond en bij mij paste, iets voor een ander kunnen betekenen, maar wat? Mijn oog viel toen op een advertentie van Cordaad Welzijn in de krant en zo ben ik vrijwillig coördinator bij het Maatjesproject geworden. Mij levert het een gevoel op van zinvol bezig te zijn. En ook om ergens bij te horen, in dit geval Cordaad Welzijn met zijn medewerkers en vrijwilligers. Er is regelmatig overleg met Marlon om de zaken door te spreken. Het kost mij niet heel veel tijd, een paar uurtjes per week gemiddeld. Soms zijn er wat drukkere periodes en soms rustige.”

Marlon: “We vinden het erg belangrijk dat we werken met betrouwbare vrijwilligers, die hebben we zeker wel in onze maatjes en in Janny gevonden”.

Janny: “In de 7 jaar dat ik dit vrijwilligerswerk doe heb ik veel geleerd over hoe verschillend leefsituaties en omstandigheden van mensen kunnen zijn. Petje af voor mensen die zich - al of niet tijdelijk - in moeilijke omstandigheden bevinden en dan voor hulp durven aan te kloppen. En hoe fijn is het als het dan een stukje beter gaat met behulp van een maatje die net dat steuntje in de rug kan geven dat nodig is. Petje af ook voor de vrijwilligers die zich belangeloos voor een medemens inzetten. Zo wordt de wereld een beetje beter. Mooi werk toch?”

Wil jij meer weten of je ook inzetten als maatje bij het Maatjesproject Cranendonck? Bel of mail gerust naar Marlon Korsten via 06-20372237 of marlonkorsten@cordaadwelzijn.nl

Lees bij ‘Verhalen’ de korte interviews met twee van onze maatjesvrijwilligers of klik hier

Gepubliceerd op 30 maart 2021
Het lijkt er op dat javascript is uitgeschakeld in deze browser. Om de site optimaal te laten functioneren dient u javascript te activeren