menu

Cultuurproeverij in Veldhoven

Op zondag 13 januari organiseerden we een Cultuurproeverij in de Veldwijzer. In de ‘huiskamer van Veldhoven’ maken oude en nieuwe Veldhovenaren kennis met elkaar én zeker ook met elkaars gerechten. Want eten verbindt. Dat blijkt ook nu weer.

Tekst en foto’s: Henk Derks

Het is een echte proeverij! Op het moment dat je de huiskamer van Veldhoven binnenstapt ruik je de de verschillende heerlijke gerechten. Van sandwiches uit India, de Pao de Queijo (kaasbroodjes) uit Brazilië, Cha Gio (een soort loempia) uit Vietnam, de populaire bubbelthee uit Taiwan, Chicken chops uit de Oekraïne of de Nederlandse Cheese pickle sticks en eggs with cheese.

Collega Marinka Lavrijssen trapt het evenement af. “Naast overheerlijk gerechten proeven is er meer te doen dan alleen eten”, vertelt Marinka enthousiast. “Kinderen kunnen tekenen en zich laten schminken en nog zo’n verbindende activiteit… we gaan samen zingen!”

Delen met elkaar

Daarna krijgt Wethouder Huub Stroeks het woord: “Prachtig om te zien, de diversiteit aan culturen die we hier in Veldhoven hebben. Deze cultuurproeverij is een goed initiatief om elkaar beter te leren kennen. De verbinding met elkaar te zoeken door de cultuur te ‘proeven’ en persoonlijke verhalen te delen. Dat allemaal onder het genot van een hapje en een drankje is toch geweldig”, aldus Stroeks. Burgemeester Marcel Delhez is eveneens van de partij bij deze proeverij.

Persoonlijke verhalen genoeg

Zo komen Sukanya en Suman uit India. Via Singapore zijn zij zes jaar geleden in Nederland terecht gekomen. Hij werkt bij ASML aan de veiligheid en interactie tussen mens en machine. Ze hebben een zoon van tien die hier naar school gaat. Koken doet vooral Sukanya vertelt Suman: “Zij is gewoon de betere kok”. De kiprolletjes en ‘egg devils’ hebben ze deze keer wel samen gemaakt.

Zo is er ook het verhaal van Ola uit Syrië. Ze werkte in Syrië als kleuterjuf. Haar diploma’s zijn voor de Nederlandse wet op orde. Alleen haar Engels en Nederlands zijn niet voldoende om hier een baan te vinden. Voor deze proeverij heeft ze heerlijk pannenkoekjes gemaakt met een smeersel van ei, olijfolie, tomaten en verschillende kruiden zoals droge mint en komijn. Het is erg smaakvol, een fijne balans tussen pittig en zoet.

Verhaal van Oekraïense Katja is aangrijpend

Stel je maar voor dat je twee jaar lang gescheiden leeft van je man in een vreemd land. Je man daarentegen woont in een oorlogsgebied. Katje is met haar drie kinderen via Polen en Duitsland twee jaar geleden naar Nederland gekomen. De eerste twee maanden heeft ze bij Jacqueline en Jan in huis gewoond. Ze woont nu samen met andere gezinnen (jonge vrouwen met kinderen) in een gezamenlijk huis. Het liefste zou ze morgen terug willen naar haar eigen land, haar man weerzien. Maar de omstandigheden laten dat niet toe. Katja heeft nog steeds contact met Jacqueline en Jan. Wanneer er wat speelt helpen Jacqueline en Jan. Ze hebben afgelopen jaar samen Kerst gevierd met alle kinderen. Het is een warme en hartelijke relatie.

Ontmoeten in klanken

Ondertussen klinken de eerste klanken van het gelegenheidskoor, dat bestaat uit bezoekers van de proeverij. Renée Steenvoorden dirigeert het koor en begeleidt het met haar gitaar. Het klinkt helemaal niet verkeerd na zo’n korte repetitie! Samen muziek maken brengt mensen samen, blijkt maar weer. Zowel in de muziek als tijdens het eten worden de verschillen, maar vooral de overeenkomsten tussen mensen zichtbaar.
Samen zingen tijdens Cultuurproeverij Veldhoven

De cultuurproeverij is een goed bezocht evenement en voor herhaling vatbaar. Het is een mooi voorbeeld van hoe we in onze samenleving verbinding kunnen maken. Even uit onze wereld of bubbel stappen, onze wereld delen en proberen die ander te ontmoeten in zijn wereld. Dat ontmoeten is de basis voor een rijke samenleving waar plaats is voor iedereen en waar ook iedereen aan kan bijdragen.

Gepubliceerd op 15 januari 2024
Het lijkt er op dat javascript is uitgeschakeld in deze browser. Om de site optimaal te laten functioneren dient u javascript te activeren