menu

Buurten in het Vrijwilligerscafé

Maandag was het allereerste Vrijwilligerscafé van Cordaad in de Hofnar in Valkenswaard. Een flinke opkomst luidde een nieuwe traditie in. En 35 vrijwilligers bogen zich over de vraag: waar hebben wij behoefte aan?

“Wie wil meedenken over een ontmoeting tussen vrijwilligers in Valkenswaard?”, zo luidde de oproep in de nieuwsbrief naar al onze vrijwilligers. Kitty van den Ven en Frank Paumen waren meteen geïnteresseerd om mee te denken en te werken in en aan het Vrijwilligerscafé. Samen met Cordaad-collega’s Sanna Goossens en Ella Cornelissen hebben zij de pilot gerealiseerd.

In de eerste bijeenkomst van het Vrijwilligerscafé ging het vooral over de vraag: waar hebben vrijwilligers behoefte aan? “Elkaar ontmoeten, delen van kennis en ervaringen en natuurlijk ook het vinden van een stuk gezelligheid”, zo vertelt directeur/bestuurder Jacqueline van Poeteren in haar openingswoord. Zij is trots op al die vrijwilligers en in het bijzonder de hoge opkomst bij dit eerste Vrijwilligerscafé: “zonder vrijwilligers zou Cordaad Welzijn haar werk niet kunnen doen. Welzijn en welbevinden draait om betrokken zijn bij elkaar en elkaar helpen.”

Uitwisseling en verdieping

Om kennis te maken en letterlijk los te komen van de stoel start iedereen met een energizer. Een bol wol vliegt door de zaal en de vangers roepen hun naam en rol binnen het vrijwilligerswerk. Een diversiteit aan rollen passeert de revue: van vrijwilliger op het gebied van taal, het ‘auto’maatje tot het helpen bij het invullen van de belastingpapieren of het verzorgen van tuintjes.

De volgende stap gaat de diepte in. In kleine groepen gaan de vrijwilligers aan de slag met een drietal vragen: wat kom je als vrijwilliger zoal tegen aan ervaringen? Hoe zou je dat willen delen met anderen? En waar wil je meer over weten? Er ontstaan heel betrokken gesprekken waarbij ideeën op grote vellen papier worden geschreven. Dan is het tijd voor een drankje en de afronding.

Opvallende geluiden

Tijdens de groepsgesprekken kwamen een aantal dingen terug. Je ontmoet veel eenzaamheid; vaak betekent een luisterend oor al veel voor mensen en geef persoonlijke aandacht. Bij vluchtelingen zie je een diversiteit aan hulpvragen en natuurlijk taalproblemen. Ook willen vrijwilligers meer zicht op alle mogelijkheden binnen het vrijwilligerswerk en de vacatures voor vrijwilligers in Valkenswaard. Stevige thema’s om met elkaar te bespreken.

Jasper: “Je kunt beter helpen dan geholpen worden! “

Terugkijkend op deze energieke en inspirerende middag kunnen we concluderen dat het eerste Vrijwilligerscafé zeker geslaagd is! Vrijwilligers geven aan dit meer te willen, niet te vaak maar wel regelmatig, met thema’s en zeker ruimte voor een informeel samenkomen. Een mooie eerste stap naar een platform voor vrijwilligers waar het delen van kennis, ervaringen en elkaar ontmoeten centraal staat.

Gepubliceerd op 11 Juli 2023
Het lijkt er op dat javascript is uitgeschakeld in deze browser. Om de site optimaal te laten functioneren dient u javascript te activeren