menu

Als sterven dichtbij komt

Iemand die je dierbaar is komt binnenkort te overlijden. Het liefst wil je hem of haar in een vertrouwde omgeving blijven verzorgen. Veilig thuis waar je naaste zich het meest op zijn gemak voelt. Afscheid nemen is al lastig genoeg. De Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) helpt je daarbij.

Wat is palliatieve zorg?

Als je gehoord hebt dat jij of je naaste niet meer beter wordt, kun je palliatieve zorg krijgen. Palliatief betekent verzachtend. Een paar extra handen om te ondersteunen, een luisterend oor, een waakzaam oog. Alles om deze periode zo draaglijk en ontspannen mogelijk te maken. Niet alleen voor degene die ziek is, maar ook voor familie en naasten.

VPTZ heeft vrijwilligers die speciaal hiervoor zijn opgeleid. Eén van hen komt regelmatig bij de zieke thuis om je verhaal kwijt te kunnen, er voor je te zijn. Een vast iemand, want een vertrouwd gezicht geeft rust.

Je kunt al vroeg gebruik maken van VPTZ. Zodra je weet dat jij of je dierbare niet meer beter gaat worden, kun je bij ons terecht. Want juist in deze beginfase wisselen vragen, gevoelens en regelzaken zich in hoog tempo af. Dan kan het fijn zijn om wat extra ondersteuning te krijgen van mensen die dit vaker hebben meegemaakt.

VPTZ: Ondersteuning en luisterend oor

Wil je weten wat de vrijwilligers van de VPTZ in jouw situatie kunnen doen? We kijken graag waar je behoefte aan hebt en wat er mogelijk is. Bel ons tijdens kantooruren: 06 15 50 34 94 of stuur een mail naar mail

Praten over leven en dood

Als je niet meer beter wordt moet je wel. Toch vinden veel mensen het moeilijk om over het einde van hun leven te praten. Terwijl het juist heel belangrijk is dat je hierover in gesprek gaat met je omgeving en zorgverleners. Want bespreken is de eerste stap naar de juiste zorg en ondersteuning.

Op 9 november organiseren we “Café Doodnormaal”, een plek om samen met anderen stil te staan bij het verlies van een dierbare. Naast het uitwisselen van ervaringen krijg je informatie en is er een lezing.

Samen rouwen

Ook kan het heel fijn zijn om samen te rouwen en je zorgen te delen met mensen die je echt begrijpen. Bijvoorbeeld tijdens een gespreksgroep met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Voor meer informatie, mail: mail of bel Ivonne Megens 0657782844.

Gepubliceerd op 10 oktober 2023
Het lijkt er op dat javascript is uitgeschakeld in deze browser. Om de site optimaal te laten functioneren dient u javascript te activeren