menu

Warm ontvangst asielzoekers in sporthal Heeze

Stel je voor. Ben je na een hele lange reis je land ontvlucht en kom je uitgeput in Ter Apel aan. Geen plek. Zelfs niet voor een improvisatiebed. De nood is hoog. Daarom vangt gemeente Heeze met de hulp van Cordaad Welzijn drie weken lang 100 asielzoekers op in de sporthal. De omstandigheden zijn niet ideaal, maar het ontvangst door de vele vrijwilligers en Heezenaren is hartverwaremend!

Drie weken bivakkeren in een sporthal zonder spullen, want in ter Apel is nergens plek. Een flink karwei om ad hoc alles te regelen. We spraken Angelique Vervoort, teammanager en coördinator vluchtelingenwerk. “Supertriest dat we mensen zo op moeten vangen. Maar de hulp die we krijgen van tientallen vrijwilligers en inwoners is zo mooi!”

Ondergoed en ijsjes

Angelique vertelt: “Zo riepen we op voor kleding, omdat de meeste mensen alleen bezitten wat ze op dat moment aanhebben. Dat hebben we geweten. De sporthal is afgelopen weekend overspoeld met kleding. Mensen zijn zelfs nieuw ondergoed bij de Action en Hema gaan kopen omdat ze vonden dat je dat niet 2e hands kon geven. En afgelopen zondag kwam ineens een buurtbewoner binnenlopen met 100 ijsjes voor alle aanwezigen.”

Afleiding helpt

Om verveling tegen te gaan organiseert Cordaad samen met de vrijwilligers diverse kinderactiviteiten, taallessen en dagbesteding voor jongeren en jong-volwassenen. “Met de kinderen gaan we knutselen, muziek maken, we lezen voor of ze spelem gewoon buiten. We merken dat de kinderen al heel erg blij zijn als ze gewoon aandacht krijgen en even afgeleid worden.”

“Voor volwassenen is er elke dag taalles. Verder hebben we een keer een fitnessles van een fitnesstrainer, een basketbal-clinic van een ex-profbasketballer, een workshop beeldhouwen, een theateroptreden en we zijn bezig een IVN-wandeling te organiseren en een kookactiviteit. We hebben zelfs asielzoekers die mee willen helpen met het bouwen van de wagens voor de Brabantse Dag (zondag 28 augustus). Dit gaan we ook regelen!”

De asielzoekers mogen tot eind augustus in de sporthal blijven.

Gepubliceerd op 10 augustus 2022
Het lijkt er op dat javascript is uitgeschakeld in deze browser. Om de site optimaal te laten functioneren dient u javascript te activeren