menu

Buurtbemiddeling

De meeste mensen zijn goede buren van elkaar. Ze gaan prettig met elkaar om, maken een praatje en komen misschien bij elkaar over de vloer. Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook, een burenruzie. Een burenruzie is een vervelende situatie voor iedereen. De buurtbemiddelaar helpt voorkomen dat een onschuldige ruzie uit de hand loopt of dat een kleine ergernis steeds hoger oploopt. Ook in de gemeente Heeze-Leende kun je met jouw vraag of situatie bij een buurtbemiddelaar terecht.

Hoe werkt buurtbemiddeling?

Een burenruzie kan door verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld door onenigheid over een erfafscheiding, geluidsoverlast of overlast door kinderen of huisdieren. Buurtbemiddeling is een laagdrempelige manier om dit soort problemen vroegtijdig aan te pakken, met een grote kans op succes. Goed getrainde en onafhankelijke buurtbemiddelaars bemiddelen tussen buurtgenoten als zij een probleem ervaren met hun buren, liefst nog vóór ze er zelf niet meer uitkomen. Vaak zijn een paar gesprekken al genoeg. Deze werkwijze werpt al jaren vruchten af: ruim twee derde van de conflicten wordt opgelost.

Je kunt al met een kleine situatie of ergernis bij de buurtbemiddelaar terecht. Buurtbemiddelaar Sylvia vertelt:
“De buurtbemiddelaar is laagdrempelig. Je kunt bij mij of een collega aankloppen met een vraag als: “Hoe kan ik anders met deze situatie omgaan?” Soms is een telefoongesprek om je hart te luchten voldoende. Een coaching gesprek om handvaten te krijgen is ook mogelijk. In andere gevallen gaan we op een neutrale plek met buurtgenoten in gesprek. We kijken per situatie wat nodig is. Al gaat het om een kleine irritatie, ook dan kan de buurtbemiddelaar helpen. Het geeft me veel voldoening om te zien dat de buren daarna weer verder kunnen.’’

Waar kan ik terecht?

In de gemeente Heeze-Leende zorgt Lumens sinds 2018 samen met Cordaad Welzijn voor buurtbemiddeling. Wil je contact opnemen met buurtbemiddeling? Bel met Bert Sweep, telefoon 06-12324698 of stuur een e-mail naar mail.

Aanmelden als vrijwilliger

Wil je hulp bieden aan anderen als buurtbemiddelaar? Meld je dan aan als vrijwilliger. Neem contact op met Björn Roos van Cordaad Welzijn via telefoon 06-51861354 of stuur een e-mail naar mail.


Gepubliceerd op 12 mei 2022
Het lijkt er op dat javascript is uitgeschakeld in deze browser. Om de site optimaal te laten functioneren dient u javascript te activeren